انتخابتو، سوء هاضمه مجموعه ای از مشکلات گوارشی مختلف مانند احساس پری معده، نفخ، درد در قسمت بالای شکم، سوزش سر دل، رفلکس اسید یا ترشی است که علل اصلی آنها ممکن است متفاوت باشد. پرخوری، مصرف بیش از حد آجیل و شیرینی جات در عادات غذایی باعث کاهش تحرک و فعالیت روزانه می شود.
سوء هاضمه حالتی است که در آن فرد احساس سوزش، گرفتگی و درد در قسمت بالای معده می کند. غذاهای خوشمزه و پرطرفدار ممکن است کام را خوشایند کند، اما مصرف بیش از حد این غذاها یا مصرف سریع آنها باعث سوء هاضمه می شود. یکی از علائم رایج سوء هاضمه احساس سیری بسیار بعد از غذا یا سوزش سر دل و سوزش سر دل است.
سوء هاضمه به دلایل مختلفی خود را نشان می دهد، از عادات غذایی غلط گرفته تا سبک زندگی ناسالم، عوارض جانبی داروها و حتی بیماری های زمینه ای. ممکن است فردی در مقطعی از زندگی خود با این مشکل مواجه شود.
بیمار دائماً علائم سوء هاضمه را تجربه می کند
محسن شریف فوق تخصص گوارش و کبد بزرگسالان و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان وی در گفت و گو با خبرنگار ایمنا با اشاره به اینکه سوء هاضمه یکی از بیماری هایی است که بیماران بیشتر از آن شکایت می کنند و به متخصصین گوارش و کبد مراجعه می کنند، اظهار کرد: سوء هاضمه به درد قلبی گفته می شود که به طور مکرر عود می کند و بعد از غذا خوردن ایجاد می شود. بیمار اغلب از احساس سنگینی، احساس درد، احساس سیری یا نفخ پس از خوردن غذا شکایت می کند. آروغ زدن و تمام این علائم به طور مداوم توسط بیمار تجربه می شود و در اکثر موارد از درمان راضی نیستند. علائم رخ می دهد این یک علامت غیر اختصاصی یک بیماری خطرناک مانند سرطان معده است.
وی می افزاید: از طرفی این علائم می تواند باعث ایجاد اضطراب، استرس و افسردگی در فرد شود و بیماری گوارشی به نام سوء هاضمه عملکردی وجود ندارد، بنابراین پزشک معالج با توجه به سن و جنسیت بیمار اقدامات تشخیصی را انجام می دهد و در صورتی که بیمار زیر 50 یا 45 سال است، با گرفتن آن شرح حال دقیق گرفته می شود، در صورت عدم وجود علائم هشدار دهنده، پزشک معالج وجود چنین علائمی را یک بیماری خطرناک نمی داند.
فوق تخصص گوارش و کبد بزرگسالان می گوید: یعنی اگر بیمار کاهش وزن و اشتها نداشته باشد، مدفوع خون نداشته باشد، مکرر استفراغ کند و حالت تهوع شدید داشته باشد، سابقه خانوادگی سرطان معده نداشته باشد و پس از آن پزشک معالج ، که این موارد را بررسی می کند، احساس می کند که بیماری رخ داده است و در صورت مثبت بودن نتیجه آزمایش بیمار، درمان انجام می شود. دستگاه گوارش و کبد برداشته می شود.
وی خاطرنشان می کند: اما گروه دیگری از بیماران دچار عود بیماری می شوند، یعنی با وجود درمان میکروب ها، علائم آنها برمی گردد و این دسته از بیماران برای اطمینان از عدم وجود علت زمینه ای دیگری نیاز به آندوسکوپی دارند. اما اگر فرد بالای 45 یا 50 سال سن داشته باشد از همان معاینه اول نیاز به آندوسکوپی دارد و بیمار نباید مقاومت کند و این آزمایش را انجام دهد زیرا بعد از 45 سال تمایل به سرطان معده افزایش می یابد و باید انجام شود. انجام شد. مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
شریفی تاثیر مصرف دارو بر سیستم گوارشی بزرگسالان و ایجاد سوء هاضمه را اینگونه بیان می کند: زمانی که پزشک شرح حال دقیقی از بیمار می گیرد و متوجه می شود که بیمار دچار این عارضه به خصوص با مصرف مسکن است، می تواند شکایت کند. با قطع مصرف داروها، بیمار بروز سوء هاضمه را در بدن کاهش می دهد، بروز بیماری های معده در افرادی که با فلزاتی مانند مس، سرب، آلومینیوم و آهن سروکار دارند، بیشتر است بروز سرطان معده نیز در این گروه قرار دارد. افراد بیشتری هستند.
لزوم رعایت رژیم غذایی مناسب برای کاهش سوء هاضمه
وی تاکید می کند که برخی از این افراد دچار افسردگی و اضطراب می شوند و مشکلات روحی و روانی بیمار خود را به صورت علائم جسمانی نشان می دهد و باید این دسته از بیماران را از سایرین جدا کرد و به روانپزشک ارجاع داد و بسیاری از بیماران پس از مراجعه بهبود می یابند. روانپزشک در واقع فهرستی از تشخیص های افتراقی برای تشخیص بیماری دارد و تشخیص نهایی برای بیمار تشخیص روحی و روانی است و پزشک معالج ابتدا سایر علل و علائم جسمی بیمار را بررسی می کند و در مرحله نهایی برای تشخیص روانی و روانی، بیمار برای درمان به روانپزشک مراجعه می کند و او را ارجاع می دهد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در خصوص روند درمان بیماران سوء هاضمه می گوید: در صورتی که علل ارگانیک بیمار تأیید نشود و پزشک معالج مطمئن شود که بیمار زخم معده، میکروب و سرطان ندارد. با توجه به تشخیص داده شده قطعاً بیمار را رنج می دهد. رفلاکس معده یا زخم یا گاستریت (التهاب معده) به بیمار توصیه می شود رژیم غذایی مناسبی را رعایت کند و به این گروه از بیماران توصیه می شود از غذاهای تند و تند دوری کنند، از سس پرهیز کنند و همراه غذا سالاد نخورند، از خوردن با مایعات و جویدن و قورت دادن غذا خودداری کنند. غذا یعنی برای اینکه هضم غذا در معده بهتر و راحت تر شود و عجله نکنند تا دچار سوء هاضمه نشوند.
سوء هاضمه، درد دستگاه گوارش بدون زخم
احمد شوهیمتخصص گوارش بزرگسالان و متخصص کبد وی با اشاره به اختلال سوء هاضمه و علائم آن در گفت و گو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: سوء هاضمه درد گوارشی بدون زخم است و با علائمی مانند سیری زودرس، دل درد، نفخ، درد، تهوع، استفراغ خون هنگام غذا خوردن همراه است. غذای ترش در واقع، سوء هاضمه یک احساس ناخوشایند است. سردل با تورم و درد در ناحیه سر خود را نشان می دهد و فرد هنگام غذا خوردن و حتی در هنگام غذا نخوردن احساس سنگینی و درد در سر می کند.
وی می افزاید: درد در ناحیه قلب معمولاً خفیف و ثابت است. اغلب میتواند با پرخوری، تغذیه نامناسب و استرس ذهنی بدتر شود، که هرکسی در یک زمان در زندگی خود تجربه میکند.
متخصص گوارش و کبد بزرگسالان می گوید: اگر بیمار غذا در قلب گیر کرده، استفراغ مکرر یا خون در مدفوع و کاهش وزن دارد، باید با پزشک مشورت کند. مثلاً اگر در 6 ماه 10 درصد کاهش وزن داشته باشد، مثلاً یک فرد 60 کیلویی در شش ماه شش کیلو و در سه ماه 5 درصد که معادل سه کیلو است، وزن کم می کند. اگر هر سه ماه یکبار وزن کم کرد حتما باید به پزشک مراجعه کند.
وی بیان می کند: کسانی که سابقه مصرف مسکن دارند و به درمان با روش های مرسوم مانند مصرف شربت پاسخ نمی دهند، کسانی که سابقه خانوادگی سرطان دارند و بالای 45 سال باید برای معاینه بیشتر با پزشک مشورت کنند.
سوء هاضمه عوارض خیلی خطرناکی ایجاد نمی کند
شوهی وی با بیان اینکه راه بررسی این علائم روش آندوسکوپی است، گفت: این بیماری ارتباط مستقیمی با میکروب ها دارد. هلیکوباکتر پیلوری و افراد آلوده به میکروب هلیکوباکتر پیلوری وجود این عفونت در بدن آنها باعث سوء هاضمه می شود که راه انتقال میکروب ها است. هلیکوباکتر پیلوری از طریق مصرف آب، مصرف سبزیجات خام و در موارد نادر از فردی به فرد دیگر سرایت می کند.
فوق تخصص گوارش و کبد بزرگسالان روند درمان بیماران مبتلا به مشکلات سوء هاضمه را اینگونه توضیح می دهد: به طور کلی درمان 10 تا 14 روز طول می کشد و راه تشخیص این میکروب آزمایش خون و مدفوع، کنترل تنفس و آزمایش خون است. لازم است یک بار انجام شود و انجام مجدد آن هیچ فایده ای از نظر پیگیری ندارد حتی در صورت بهبودی بیمار سال ها آزمایش خون نشان داده می شود و نمی توان از این روش در پیگیری استفاده کرد.
وی خاطرنشان می کند: سوء هاضمه معمولا عوارض خیلی خطرناکی ایجاد نمی کند، اما باعث ناراحتی، عدم مصرف غذا و احساس نفخ می شود. سردل سردرد نیز خود را نشان می دهد و کیفیت زندگی فرد مبتلا را تحت تاثیر قرار می دهد.
در واقع سوء هاضمه یکی از بیماری های گوارشی است که دلایل مختلفی ایجاد می کند، این بیماری باعث سیری زودهنگام، احساس ناراحتی سیری بعد از غذا، درد و سوزش در قسمت بالای معده و حالت تهوع می شود که گاهی اوقات به دلیل سبک زندگی اشتباه مانند پرخوری ایجاد می شود. ، رژیم غذایی چرب غذاها، مصرف زیاد الکل و کافئین و اضطراب مداوم باعث سوء هاضمه و گاهی استفاده از داروهایی مانند ایبوپروفن، ناپروکسناستروژن و برخی آنتی بیوتیک ها باعث ناراحتی معده می شوند.
اگر سوء هاضمه را نتوان با درمان های ساده برطرف کرد، به احتمال زیاد ناشی از یک بیماری زمینه ای خاص است. برخی بیماری ها مانند زخم معده، عفونت معده، سندرم روده تحریک پذیر، گاستروانتریت، انسداد روده باعث این عارضه می شوند. علائم بیماری ها بررسی می شود و آزمایش های مختلفی مانند آزمایش خون، ادرار یا تصویربرداری انجام می شود.
ارسال پاسخ