مدیرعامل راه آهن جبر علی زکری برنامه های خود را برای راه اندازی قطارهای بین المللی و داخلی اعلام کرد و گفت که وی با راه اندازی قطار تهران-دانکارا و قطارهای گردشگری بومی سعی در تقویت موقعیت ایران در صنعت گردشگری و حمل و نقل راه آهن دارد.
به منظور بهبود ناوگان راه آهن و افزایش ظرفیت گردشگری ، جبار علی زکرری ، مدیر راه آهن ایران اسلامی اعلام کرد که قطار تهران-دانکارا تا پایان تابستان آغاز می شود.
این جنبش سعی می کند پس از پنج سال کسر ، قطار تهران وان را مجدداً راه اندازی کند و عزم جدی برای گسترش ارتباطات بین المللی ایران و تقویت صنعت گردشگری را نشان می دهد.
زکرری همچنین اعلام کرد که راه اندازی قطار تهران-هرارات ماه آینده تأسیس می شود و مذاکرات برای گرفتن جاده های راه آهن به مری و دوشنبه شهرهای تاجیکستان برگزار می شود. این گفته است که این تلاش ها برای برقراری ارتباط قوی تر بین ملل و توسعه گردشگری راه آهن انجام شده است.
علاوه بر قطارهای بین المللی ، این راه آهن اخیراً قطارهای گردشگری داخلی را راه اندازی کرده است. میر حسن موسوی ، معاون رئیس جمهور شرکت راه آهن اعلام کرد که قصد دارد قطارهای گردشگری را در اصفهان ، شیراز ، کرمان و رشت توسعه دهد.
پس از راه اندازی موفقیت آمیز قطارهای گردشگری به شرگا و کاشان ، این مسیرها مکان های جدید توریستی محسوب می شوند.
به خصوص قطارهای جهانگردی که برای جذب گردشگران طراحی شده اند ، در تلاشند تا یک سفر راه آهن منحصر به فرد ارائه دهند.
موسووی اعلام کرد که این قطارها برای یک روز کار می کنند و مسافران صبح به نقطه ورود می روند و شب ها به مبدا باز می گردند.
توجه به این نکته حائز اهمیت است که شروع این قطارها نه تنها به تقویت صنعت گردشگری کمک می کند بلکه می تواند منجر به توسعه اقتصادی و فرصت های شغلی در این زمینه شود. با توجه به مراکز جذابیت طبیعی و فرهنگی کشور ، افزایش تعداد قطارهای گردشگری می تواند به صنعت کمک کند تا مرفه تر شود.
با این تحولات ، ایران در حال آماده سازی برای ایفای نقش فعال تری در صنعت گردشگری راه آهن است. این هدف با شروع قطارهای بین المللی و داخلی و ترویج صنعت حمل و نقل ریلی ، که می تواند به عنوان ابزاری مؤثر در توسعه اقتصادی کشور عمل کند ، جذب گردشگران خارجی و داخلی است.
به گفته حسن کریمنیا ، یک متخصص حمل و نقل و ترانزیت ، ایران یکی از پنج کشور برتر در ده کشور اول میراث فرهنگی و پتانسیل جاذبه بین المللی گردشگری جهان است.
وی گفت که مسئله اصلی ، پتانسیل بالای ایران برای جذب گردشگران موفق نشد.
کریمنیا افزود: “با توجه به برنامه های راه آهن که برای قطارهای بین المللی و داخلی گردشگری شرح داده شده است ، آینده صنعت گردشگری راه آهن در ایران روشن است و این اقدامات می تواند به بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی کشور کمک کند.”
ارسال پاسخ