بعدی- گذشته بد مربوط به جرایم عمدی است که در سوابق کیفری فرد ظاهر می شود و در سال های آینده مبنای قضاوت فرد قرار می گیرد.
به گزارش انتخابتو، فردی که به دلیل برخی کمبودها و مشکلات محیط زندگی عمدا یا غیرعمد مرتکب جرم می شود، پس از گذراندن دوران محکومیت، با بازگشت به جامعه نیازمند اشتغال است تا شرایط مناسبی را برای خود و خانواده اش ایجاد کند. اینکه برخی از مجرمان به دلیل داشتن گذشته بد از حقوق اجتماعی محروم هستند.
بر اساس ماده ۲۵ قانون مجازات اسلامی افرادی که مرتکب جرائمی که مجازات آنها در ماده مذکور آمده است، محکومیت کیفری فعال دارند و تا پایان مدتهای مقرر در این ماده نمیتوانند گواهی سوء پیشینه دریافت کنند.
آنچه مردم عادی آن را سابقه کیفری بد می نامند، به تعبیر قانونگذار، محکومیت کیفری مؤثر نامیده می شود. در واقع اگر فردی جرایم مندرج در قانون را مرتکب شود، به دلیل ذهنیت ایجاد شده در مورد آن فرد در جامعه، دارای گذشته بدی محسوب می شود.
تعریف محکومیت کیفری مؤثر
محکومیت کیفری مؤثر، محکومیتی است که در اثر اجرای حکم، محکوم علیه را از حقوق اجتماعی محروم می کند. در چارچوب قوانین حقوقی، چنانچه افرادی پس از محکومیت مرتکب جرائم خاصی شوند، علاوه بر مجازات جرم مربوطه، از حقوق اجتماعی نیز محروم می شوند. به عبارت دیگر، در برخی از انواع جرایم، علاوه بر مجازات اصلی، مجازات ثانویه نیز برای مرتکب در نظر گرفته می شود که نتیجه آن سلب حقوق اجتماعی است.
تعریف حقوق اجتماعی
داشتن سوء پیشینه موجب سلب برخی حقوق اجتماعی از مجرمان می شود، ابتدا باید تعریف صحیحی از حقوق اجتماعی داشته باشیم، طبق ماده 26 قانون مجازات اسلامی موضوع این قانون به شرح زیر است:
1- داوطلب شدن در انتخابات ریاست جمهوری، شورای خبرگان رهبری، شورای اسلامی و شوراهای اسلامی شهر و روستا.
2- عضویت و نایب رئیس شورای حفاظت، شورای تبعیض انطباق یا هیئت دولت
3- ریاست قوه قضائیه، دادسرا، دیوان عالی کشور و دیوان عدالت اداری.
4- انتخاب یا عضویت در انجمن ها، شوراها، احزاب و جوامع به موجب قانون یا رأی مردم.
5- هیأت منصفه و هیأت امنا عضویت و شوراهای حل اختلاف
6- استخدام به عنوان مدیر مسئول یا سردبیر در رسانه های گروهی
7- در کلیه نهادهای دولتی اعم از قوای سه گانه و سازمانها و شرکتهای وابسته به آنها، صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، نیروهای مسلح و سایر نهادهای تحت رهبری آن، شهرداریها و مؤسسات مسئول خدمات عمومی و مؤسسات در سراسر کشور جذب و یا مشغول به کار شوند. نیاز به تایید یا اسامی، از جمله قانون در مورد آنها
8- وکالت و مدیریت دفاتر اسناد رسمی، ازدواج و طلاق و دستیاری
9- انتخاب شدن به سمتهای قیم، معتمد، معتمد، سرپرست یا مدیر مؤسسات عمومی.
10- انتخاب شدن به عنوان داور یا کارشناس در مراجع رسمی
11- استفاده از نشان های دولتی و عناوین افتخاری
12- تأسیس، مدیریت یا عضویت در هیئت مدیره شرکتهای دولتی، تعاونی و خصوصی یا موسسات ثبت بازرگانی یا آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و علمی.
طبق تبصره 2 ماده فوق، اصل بر این است که پس از انقضای مهلت مقرر در ماده 25، زندانی باید به حیثیت و حیثیت خود اعاده شود و حقوق اجتماعی خود را باز یابد، اما این اصل در 3 مورد منتفی است: موارد: در پاراگراف های الف و ب ذکر شده است. و ص ماده ۲۶: در این موارد محکومٌ به مادام العمر از حقوق اجتماعی محروم می شود.
جرایم با سابقه بد یا سابقه کیفری
بر اساس ماده ۲۵ قانون مجازات اسلامی، محکومیت قطعی کیفری برای جرائمی که عمداً در مهلت مقرر در این ماده انجام شده است، پس از اجرای حکم یا با احتساب مرور زمان، محکوم علیه را از حقوق اجتماعی به عنوان مجازات دوم محروم میکند:
1- هفت سال حبس تعزیری (مانند قتل انتقام جویانه) و حبس ابد (مانند سرقت برای بار سوم) از تاریخ توقف اجرای حکم اولیه.
2- 3 سال پس از محکومیت به قطع عضو (مثل سرقت برای بار اول و دوم) در صورتی که مجازات عضوی در نظر گرفته شود (مثل قطع عمدی عضو دیگر، موجب مجازات ابد)، مجازات جرم بیش از نیمی از محکومیت بزه دیده، انکار اطلاعات (تبعید) و ۴ دقیقه حبس تا درجه سه (حبس بیش از ۵ سال) است.
3- دو سال در مورد شلاق، انتقام از عضو در صورت نصف یا کمتر از پرداختی که به وی داده شده است و حبس تعزیری درجه 5 (حبس از 2 تا 5 سال).
نظر به اینکه بر اساس ماده 25 قانون مجازات اسلامی مصوب 1391، محکومیت کیفری قطعی صرفاً در جرایم عمد موجب سلب حقوق اجتماعی محکوم علیه در مهلت های مقرر در این ماده می شود. بنابراین در سایر مواردی که در بندهای فوق این ماده تصریح شده است، فرض بر عدم سوء پیشینه محکوم است و نیازی به قید آن در سند صادره و سند عدم سوء پیشینه وی نیست. باید صادر شود.
پس مثلاً اگر فردی به دلیل نداشتن یکی از حالات فوق به یک سال حبس محکوم شود، این موضوع در سابقه کیفری فرد ثبت می شود، اما اگر همان فرد به پلیس مراجعه کند و در صورت وجود تقاضای 10+ کند سندی دال بر عدم سوء پیشینه است، متوجه می شود که گذشته بد وی به عنوان محکومیت در سند عدم سوء پیشینه ثبت نشده است.
حذف پس زمینه بد
طبق قانون مجازات اسلامی پس از سپری شدن مدت های مذکور، نیازی به مراجعه به دادگاه و اتخاذ تصمیم اداری برای رفع اثربخشی محکومیت کیفری و احیای شهرت نیست. پس از طی مراحل، موضوع به مراجع ذیربط اعلام و سابقه محکومیت حذف می شود.
مدارک مورد نیاز برای اخذ گواهینامه بدون سابقه بد
1- اصل و فتوکپی شناسنامه
2- اصل و فتوکپی شناسنامه
3- عکس تمام رنگی جدید در زمینه سفید بدون عینک (مخصوص خانم های بدون آرایش)
4- پر کردن نامه تبلیغاتی یا فرم درخواست از محل کار
5- داشتن کد پستی 10 رقمی و همچنین آدرس پستی کامل
6- پرداخت هزینه های زیر از طریق دستگاه کارتخوان (POS) در دفاتر
توجه: واریز اینترنتی، حواله بانکی و رسید واریزی بانکی به هیچ وجه پذیرفته نمی شود.
این سرویس در حال حاضر فقط در ادارات تهران، کرج، مشهد، اصفهان، اهواز، ارومیه، یزد، کرمان، قم، رشت، کرمانشاه ارائه می شود و مبلغ پرداختی 75000 ریال به حساب پلیس و 200000 ریال به حساب دادگستری می باشد. استان تهران
افرادی که نیاز به مدرک بدون سابقه بد برای سفارتخانه های خارج از کشور دارند لازم است اصل پاسپورت و کپی صفحه اول را به عنوان معرفی نامه ارائه دهند. اتباع خارجی برای اخذ شناسنامه در تهران باید به پلیس مهاجرت و گذرنامه و در شهرستان ها به اتباع خارجی مراجعه کنند.
ارسال پاسخ